Optimizacija slika

By Izrada Sajta Beograd
optimizacija slika

Optimizacija slika na vašoj web stranici veoma je bitan deo procesa SEO optimizacije.

Google nema mogućnost da može sam zaključiti šta se nalazi na slici, pa mu je potrebno objasniti o čemu se radi. Google algoritam proverava vašu sliku tako da proveri reči koje ona sadrži (ime slike, opis…). Naravno sliku je potrebno optimizovati prema ključnim rečima određene stranice na sajtu.

Mnogi korisnici kada pretražuju neki proizvod izaberu na Google-u da im se prikazuju samo slike, pa kada prepoznaju ono što traže kliknu na sliku i odu na web da pročitaju više o traženom.

Ako imate optimizovane slike na sajtu, Vaša slika se može naći u vrhu tih pretraga, i tako možete da privučete više potencijalnih klijenata na Vaš web.

Šta je tačno cilj optimizacije slika?

Cilj optimizacije slika je da se u što većoj meri smanji veličina datoteka bez gubljenja kvaliteta slike kako bi se sama web stranica što brže učitala. 

Optimizacija slika ima mnogih prednosti kao što su:

brže učitavanje web sajta,
bolje korisničko iskustvo,
bolje rangiranje web mesta.

Kako optimizovati slike?

Glavne stvari koje Google uzima u obzir kod Vaših slika su sledeće:

  • Veličina slike – ovde mislimo na memoriju slike. Ona mora da bude što manja moguća, a da se ne izgubi kvalitet slike. Današnji moderni fotoaparati i telefoni imaju slike vrhunskog kvaliteta koje imaju više megabajta. Veličinu je potrebno da smanjite kako bi se vaš web i slike učitavale što brže.
  • Format slike – takođe je važan kada je u pitanju optimizacija slike. Postoje standardni formati koji se najčešće koriste, preporučuju se formati kao što su: JPEG, PNG, GIF, BMP, SVG i novi format WebP.
  • Odabir imena slike – pre nego što date ime svojoj slici, razmislite o tome šta biste Vi upisali u pretraživač da biste došli do nje. Razmislite o ključnim rečima i probajte ih iskoristiti u imenu slike. Ime slike govori Google-u šta se nalazi na njoj.
  • Odabir ključne reči – ovaj deo sličan je kao i prethodni ali imate više prostora za opis slike. Taj deo se zove „alt tag“, i on je presudni deo za pozicioniranje od strane Google-a. Pri opisu slike koristite odgovarajuće ključne reči.

Ovo su neke osnovne karakteristike koje vam mogu pomoći pri optimizovanju vaših slika kako bi vas Google bolje pozicionirao.

Optimizacija sajta za pretragu slika jednako je važna kao i pisanje kvalitetnog sadržaja i linkovanje.

Naša agencija pruža uslugu optimizacije slika, kao i kompletnog web sajta, ukoliko želite da se Vaš sajt visoko rangira na pretraživačima kontaktirajte nas ovde.

 
Како да оптимизирате слику?
 
Podelite: